Choď na obsah Choď na menu
 


Dogtrekking-čo zbaliť do batohu.

26. 3. 2012

les.jpg 

 

Čo zbaliť do batohu?
 
Ešte skôr, kým začneme riešiť čo do batohu, chcelo by to ten batoh. Dobre padnúci batoh, keďže ho budeme vliecť na chrbte hodne dlho. A ľahký batoh - po x hodinách cítiť každé deko navyše.
V každých propozíciách udáva organizátor určitú podľa neho povinnú výbavu. Väčšinou sa skladá z lekárničky, mapy, čelovky, pršiplášťa, misky, stravy a vody pre psa aj človeka. Na longy býva povinný aj spacák a karimatka. V lekárničke by nemali chýbať nejaké obväzy, leukoplast, dezinfekcia, izotermická fólia (také to strieborné čudo na udržanie tepla/chladu), papučky pre psa (pre prípad porezanej packy, horúceho asfaltu a pod.).
Ostatné závisí od vzdialenosti, ktorú má človek pred sebou a od rýchlosti, akou sa plánuje presúvať. Inak sa zbalí bežec, ktorý long preletí s krátkym párhodinových polospánkom, inak sa zbalí turista, ktorý si to odšlape pekne pomaličky, v klídku a hlavne v pohodlí.
V mojom batohu určite nesmie chýbať nôž, náhradné baterky do čelovky, zápalky, nejaké to šitíčko, šnúra - na opravy prípadných katastrof vo forme roztrhnutého postroja, prekúsaného vodítka... aj na uviazanie protidažďovej striešky na prenocovanie v prípade lejaku. Velmi dôležité sú aj náhradné suché ponožky - vlhké nohy sú zaručeným receptom na vznik pľuzgierov. Na dlhšie trasy pribalím aj sandále/ľahké tenisky, nech si nohy trošku oddýchnu od pevných topánok. A tam, kde s pľuzgierom na nohe v trekovej bote nejde už ani krok, v sandálkach sa človek dokáže plížiť ďalej.
Keď sme pri tom - topánky. Ako som zistila na vlastných nohách, sú takmer najdôležitejšou časťou výbavy. Klasické vysoké pevné trekovky sú síce fajn, ak je človek v ťažkom vysokohorskom teréne. Ak v nich má šlapať po lesných cestách, krížom cez dediny po asfalte, pobehnúť dolu kopcom, už tak moc fajn nie sú. Ja som to riskla s tzv. trail running botkami od Merrellu, s goráčom aby nepremokli, vibram podrážkou, aby držala v lesnom teréne a mäkkým odpruženým vnútrom, aby nožky menej trpeli pri nárazoch. Uvidíme, ako sa osvedčia.
Oblečenie - rýchloschnúce, rozopínacie gate, pre prípad lejaku a blata nejaké návleky, nech nenaprská do topánok, funkčné tričko, k tomu nejaká fleeska, softshellka, windstoperka... záleží od ročného obdobia, zmrzlosti dogtrekkera a počasia. Väčšinou toho počas šlapania na sebe moc netreba, to je teplo až moc. Za to na noc je fajn mať na sebe niečo suché v spacáku.
Spacák a karimatka - detto. Chce to nájsť kompromis medzi váhou a tepelným komfortom. Aby nebolo treba niesť moc veľkú váhu, ale zároveň aby v tom človek nezamrzol. K tomu nejakú autoplachtu, igelit, veľký pršiplášť...čokolvek, pod čím sa dá prespať aj so psom v prípade lejaku a je to.
Posledná dôležitá súčasť batohu je proviant. Niečo skladné a výživné pod zub - slanina, syr, energy tyčinky, hroznový cukor atď, podľa chuti. A váhy - konzervy sa so sebou moc nosiť neoplatí. Voda pre psa sa dá dopĺňať aj cestou, pre človeka v zásade tiež, ale je dobré mať so sebou aj niečo iné, čistá voda po čase riadne leží v žalúdku. Nejaký ten ionťák v batohu alebo kofola/pifčo v krčmičke cestou tiež nie je na zahodenie. Velmi šikovná vychytávka je tzv. camelbag - vak na vodu, šupnutý v batohu, z ktorého ide hadička. Dá sa piť kedykolvek, bez zastavovania a vyberania flaše. Velmi praktické.
Presný obsah batohu si každý vychytá po pár absolvovaných trekoch. Teraz to už len všetko vhodne narvať do batohu (nedať si jedlo a suché ponožky na úplný spodok batohu) a hor sa do lesa.
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

holla

CharlesCance,7. 9. 2021 4:23

“I haven’t seen you in these parts,” the barkeep said, sidling over to where I sat. “Repute’s Bao.” He stated it exuberantly, as if say of his exploits were shared aside settlers about many a ‚lan in Aeternum.


He waved to a expressionless keg hard by us, and I returned his token with a nod. He filled a field-glasses and slid it to me across the stained red wood of the court first continuing.


“As a betting chains, I’d be delighted to wager a above-board piece of coin you’re in Ebonscale Reach on the side of more than the swig and sights,” he said, eyes glancing from the sword sheathed on my in to the bow slung across my back.


https://www.google.com.sg/url?q=https://renewworld.ru/otlichie-new-world-versii-deluxe-i-standart-edition/

The lowest prices for the best products!

All groups of consumer goods on our website: https://cutt.us/HrmM4,10. 7. 2021 3:09

Hi
Seasonal sale.
You will really like our prices.
All groups of consumer goods on our website: https://is.gd/drMCJH